Рік незламності: роль органів місцевого самоврядування у воєнний період

by [email protected]

Рік незламності: сьогодні — річниця від початку повномасштабної війни.

Ми згуртувалися, не зламалися, чомусь навчилися та до чогось призвичаїлися, вистояли, а значить обов’язково переможемо!

З початком повномасштабної війни та введенням воєнного стану місцеве самоврядування постало перед новими викликами. Представники ОМС стали фактично учасниками оборони держави: створювали добровольчі формування, розміщували новостворені підрозділи, проводили евакуацію людей, приймали внутрішньо переміщених осіб, зводили фортифікаційні споруди. Слід зазначити, що значна кількість представників органів місцевого самоврядування, старост, співробітників асоціації перебувають на варті кордонів держави, в лавах ЗСУ.

Всеукраїнська асоціація в свою чергу встановила кризову комунікацію з цілою низкою громад, у першу чергу – з тими, в які прийшла війна. Ми тримали зв’язок. Ми знали біди і проблеми, намагалися допомагати їх вирішувати.

Як тільки це стало можливим, ми поновили роботу офісу в Києві, заново організували більш-менш повноцінну діяльність дирекції та правління асоціації.

Заснований практично одразу після початку війни Всеукраїнською асоціацією громад за підтримки Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО, проект «Згуртовані громади» за рік існування перетворився на потужну платформу допомоги українцям, котрим складно самотужки впоратися з викликами війни. Наразі він має кілька напрямів діяльності, основний з яких – логістичний. Проект охоплює майже 200 територіальних громад країни, а число людей, які отримали допомогу, невпинно наближається до одного мільйона. Тільки уявіть: за рік в рамках проекту було доставлено 1000 тонн вантажів із найнеобхіднішим.

Дякуємо всім учасникам проекту, усім членам та партнерам асоціації!

Ваша допомога надзвичайно важлива для підтримки життєдіяльності територіальних громад, які постраждали від військової агресії росії.

Дякуємо ЗСУ за мужність, сміливість та стійкість!

Слава Україні!

© Всеукраїнська асоціація громад