Реформа містобудування: кому вигідно блокувати законопроект №5655

by [email protected]

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №5655 щодо реформування сфери містобудування. Після чого в засобах масової інформації почалася ширитися агресивна кампанія противників законопроекту.

Всеукраїнська асоціація громад закликає бути уважними і критичними до інформації, яка з’являється у ЗМІ навколо законопроекту №5655, аби не стати учасником маніпуляцій.

Для кого цей законопроект і дійсно становить загрозу, так це для  корупційних організацій, які не хочуть відмовитись від «чорної каси». За приблизними оцінками, усі вони заробляють на оборудках і схемах в будівельній галузі біля $10 млрд на рік. Корупціонери бояться прозорості, а саме прозорість містобудування – головна мета реформи та єдиний дієвий інструмент якісного відновлення.

Велика містобудівна реформа почалася із ліквідування ДАБІ, де роками формувалася система, за якої забудовники платили хабарі посередникам за супровід об’єкта будівництва в Державній архітектурно-будівельній інспекції. Замість ДАБІ почав функціонувати новий орган – Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ), який припинив хабарництво на рівні самої інспекції. Але, на превеликий жаль, в ряді міст залишились «автономні» відділи архітектури, які  продовжили свавільно видавати дозволи на будівництво та введення в експлуатацію. Тому нечесні учасники будівельного ринку не хочуть втрачати монополію та використовують ці відділи архітектури у власних інтересах. Відповідно, відчуваючи загрозу власним статкам через ініційовані зміни, вони масово блокують законопроект.

Ми – за прозорі та цифрові дозвільні процедури та обов’язкову відповідальність усіх порушників (як забудовників так і інших органів).

Хочеться відзначити, що даний законопроект надає ряд можливостей для громад і будівельників, але не для будівельників-монополістів.

Прийнятий законопроект №5655 дозволяє громадам бути активним учасником сфери містобудування шляхом здійснення моніторингу за містобудівною діяльністю усіх об’єктів, що будуються у вас на території.

Крім того, Закон передбачає можливість впливу територіальних громад на факти самочинного будівництва, на підставі рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, прийнятому відповідно до закону. При цьому, в даному випадку, йде мова виключно про незаконне будівництво, яке здійснюється без дотримання вимог закону.

Тому ми закликаємо не підписувати петиції та інші документи спираючись на думку “преси”, псевдоактивістів та псевдоекспертів.

Задля детального ознайомлення з реальною позицією законопроекту №5655, ви можете перейти за посиланням і подивитися публічне обговорення ВАГ з представниками влади щодо законопроекту: bit.ly/3htDQIg , в якому взяли участь Олена Шуляк – Заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Наталія Козловська – Заступниця Міністра розвитку громад та територій України, Семен Кривонос – Голова Державної інспекції архітектури та містобудування України та Сергій Кубах – Експерт з земельних питань, керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Цей законопроект пройшов широке публічне обговорення серед громад-учасників Всеукраїнської асоціації громад, яка сьогодні налічує 863 громади, та був схвалений Правлінням ВАГ.

Прозорий доступ до містобудівної документації та стабільні правила в будівельній галузі стануть основою для залучення міжнародних інвестицій в Україну у після воєнний період.

Звертаємо увагу на те, що якнайскоріше прийняти законопроект неодноразово закликали члени коаліції «Українська рада бізнесу», Торгово-промислова палата, Всеукраїнська аграрна рада, Ліга страхових організацій України, Нотаріальна палата України, Конфедерація будівельників України, саморегулівні організації в будівництві та ще кілька десятків фахових організацій, а також представники бізнесу та експертних середовищ окремо.

Усі спроби «затягнути» вас в дискусію навколо тих чи інших норм законопроекту – є відволіканням від основного: спроби зберегти монополію “обраних” забудовників в деяких містах  та зберегти можливість збирання коштів з тих, хто не входить до монополії.

Тож не дайте зробити себе інструментом брудних маніпуляцій!

© Всеукраїнська асоціація громад