Результати першої хвилі другого етапу пілотного впровадження Державного аграрного реєстру (ДАР) вже зараз є доволі  відчутними. Важливо те, що виробники сільськогосподарської продукції розуміють: реєстрація в ДАР – це не просто чиясь забаганка, а вимога часу щодо переходу на електронну взаємодію з органами державної влади, місцевого самоврядування, грантодавцями, кредиторами. Адже впровадження ДАР має на меті забезпечити:

  • надання зручних електронних сервісів аграріям, зокрема відображення у “кабінеті аграрія” інформації про землю, зареєстровані речові права оренди, зареєстрованих тварин;
  • прозоре адміністрування, спрямування та розподіл коштів державної підтримки в АПК за допомогою електронних засобів;
  • облік аграріїв-отримувачів державної допомоги;
  • отримання статистичної інформації для органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
  • створення надійного каналу комунікації між державою/ОМС та виробником сільськогосподарської продукції.

 У дуже гарячу для аграріїв пору збирання врожаю та посівної й не менш гарячу для ОМС пору виборчої кампанії, оператори у пілотних громадах все ж знайшли першопрохідців та допомогли їм зареєструватися у ДАР. У процесі реєстрації сільгоспвиробники скористались  послугами координаторів від Програми USAID AGRO, які швидко відреагували на виявлені помилки в державному земельному кадастрі та працюють над їх виправленням.

З урахуванням об’єктивних  чинників, які зумовлюють інерційність процесу реєстрації в ДАР, зважаючи на численні звернення від громад та аграріїв, Всеукраїнська асоціація громад звернулася до партнерів (Програми USAID AGRO та Проєкту ЄС і Світового банку «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні») з пропозицією продовжити на два тижні підтримку активної фази реєстрації. Ми вдячні Проєкту ЄС та Світового Банку за згоду на продовження пілоту і Програмі USAID AGRO за рішення щодо продовження роботи з пілотними громадами їхніх інженерів-землеупорядників.

З приємністю повідомляємо пілотні громади першої хвилі другого етапу пілотного впровадження Державного аграрного реєстру про продовження до 16 жовтня 2020року підтримки активної фази реєстрації та приймання заявок на виправлення помилок координаторами від Програми USAID AGRO (у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Харківській, Херсонській областях).

Запрошуємо усіх сільгоспвиробників скористатися можливістю та зареєструватись в Державному аграрному реєстрі в рамках пілотного періоду – у цей період вам буде забезпечено індивідульний підхід та надано максимально можливу підтримку.

 

Команда підтримки пілотного впровадження ДАР
Всеукраїнської асоціації громад

Тел. +38 067 678 2323

Е-адреса [email protected]

© Всеукраїнська асоціація громад