Озвучено нові перспективи діяльності громад

by news

Не дивлячись на складнощі пов’язані із військовою агресіє російської федерації проти народу України та суверенітету держави України, територіальні громади продовжують розвиватися та удосконалювати механізми самоврядного управління, принципи гласності, прозорості, відкритості та дієвості, застосування яких вимагає не тільки законодавство, а й саме життя.

Не стоїть осторонь цього процесу орган законодавчої влади країни. В цій частині, варто звернути увагу на ті законопроекти, які наразі є предметом опрацювання профільного Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, оскільки законодавчі ініціативи в тій чи іншій мірі завжди відображають тенденції державної політики та майбутніх змін у регулюванні суспільних відносин. 

Звертаємо увагу громад на Проект Закону «Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування», зареєстрований за № 6401 від 07.12.2021. Нормами законопроекту пропонується:

  • закріпити обов’язковість оприлюднення публікації актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування та додатків до таких актів, проектів рішень рад, а також порядків денних постійних комісій;
  • обов’язковість онлайн-трансляцій сесій місцевих рад в мережі Інтернет в режимі реального часу,;
  • регламентувати засідання постійних комісій місцевих рад;
  • суцільну інвентаризацію всіх об’єктів права комунальної власності територіальних громад кожні п’ять років. При чому сільська, селищна, міська рада має визначити особу, яка є відповідальною за проведення інвентаризації майна комунальної власності;
  • результати інвентаризації права комунальної власності вносити до Реєстру об’єктів права комунальної власності територіальних громад з обов’язковим їх оприлюдненням на сайті ради;
  • Реєстр права комунальної власності має містити дані про всі об’єкти права комунальної власності територіальної громади у форматі відкритих даних, зокрема про наступне:
  1. Перелік об’єктів комунальної власності;
  2. Перелік житлових приміщень;
  3. Перелік об’єктів комунальної власності, що передані в оренду;
  4. Перелік незадіяних земельних ділянок і майнових об’єктів (приміщень), що можуть бути передані в користування;
  5. Перелік договорів оренди об’єктів комунальної власності;
  6. Перелік договорів оренди земельних ділянок;
  7. Перелік договорів позики об’єктів комунальної власності. 

Наразі даний законопроект готується до другого читання, що є підставою для обговорення його основних положень у громадах з вектором на перспективу застосування.

Слід звернути увагу, що у Комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування також опрацьовується проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відкритості роботи органів місцевого самоврядування та Верховної Ради України» від реєстр. № 4582 від 13.01.2021, та альтернативний до нього Проект Закону «Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо гласності в роботі органів місцевого самоврядування» реєстр. №  4582-1 від 19.01.2021.

Зазначені законопроекти також передбачають гласність сесій рад, з правом бути присутнім на засіданнях рад, з обов’язковою відео трансляцією всіх пленарних засідань ради на офіційній веб-сторінці ради у глобальній інформаційній мережі Інтернет, а також обов’язкове інформування громадськості про свою діяльність, шляхом оприлюднення плану роботи, розкладу засідань комітетів, прийнятих комітетами актів, протоколів та стенограм засідань комітетів та слухань комітетів.

Тож питання удосконалення діяльності сільських, селищних, міських рад в аспекті посилення засад гласності та відкритості має бути враховано територіальними громадами за для можливості врахування пропозицій громад до прийняття нових законодавчих змін, які стануть обов’язковими до виконання. ВАГ запрошує громади надсилати свої коментарі, пропозиції та зауваження. 

© Всеукраїнська асоціація громад