Органи самоорганізації населення: правовий статус, порядок утворення та діяльності

by [email protected]

21 березня 2023 року парламентський Комітет з питань організації державної влади провів круглий стіл на тему: «Органи самоорганізації населення: стан законодавчого забезпечення та перспективи його вдосконалення», на якому обговорили стан законодавчого забезпечення діяльності ОСН та перспективи його вдосконалення. 

Всеукраїнську асоціацію громад на заході представив її виконавчий директор Іван Слободяник.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, відкриваючи захід, зазначила, що ОСН є важливою ланкою розвитку та становлення демократичних засад суспільного устрою і що Комітет не буде затягувати з процесом удосконалення Законопроекту  №6319 щодо їх діяльності.

«Наше сьогоднішнє завдання – створити дієві механізми та належні умови для функціонування органів самоорганізації населення, щоб вони були ефективними та впливовими», – зауважила Олена Шуляк. 

В’ячеслав Рубльов, голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування зазначив, що метою прийняття законопроекту №6319  є  завершення реформи децентралізації та налагодження комунікації з громадянським суспільством та громадами. Він також  зауважив, що  законопроект потребує доопрацювання та змін.

«Є необхідність в уточненні положень закону в частині визначення територій діяльності ОСН, уточнення завдань і повноважень ОСН для забезпечення додаткового представлення інтересів жителів в громадах, легалізація та реєстрація ОСН як юридичної особи», – зазначив В’ячеслав Рубльов.

Виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник озвучив позицію Асоціації щодо законопроекту. Він підкреслив, що необхідно регламентувати порядок взаємодії ОСН з органами місцевого самоврядування для того, щоб це сприяло розвитку громади. 

Серед зауважень Всеукраїнської асоціації громад до законопроекту, – необхідність визначити юридичний статус ОСН, передбачити чіткий перелік підстав для відмови у наданні дозволу на створення органу самоорганізації населення та передбачити окремі норми щодо процедур розгляду заяв, ініційованих ОСН, виконавчим комітетом без винесення їх на сесії ради.

У ході засідання учасники дали конкретні пропозиції щодо сучасного стану та перспективи удосконалення законодавчого регулювання питань діяльності ОСН.

© Всеукраїнська асоціація громад