Організація спроможної мережі закладів охорони здоров’я. Обговорення проекту постанови КМУ

by [email protected]

Сьогодні, під час онлайн-зустрічі представників Всеукраїнської асоціації громад, членів правління ВАГ та фахівців Міністерства охорони здоров’я України, обговорили інфраструктурну частину медичної реформи.

Обговорення відбулося у форматі Zoom-вебінару, яке організували менеджери Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Модератором заходу виступила Олена Гливинська, фахівчиня із комунікацій та менеджерка напрямку з підвищення обізнаності місцевої та регіональної влади, громад та пацієнтів України щодо інфраструкторної медичної реформи.

Під час вітального слова Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, наголосив на важливості комунікації на початковому етапі формування сучасної системи охорони здоров’я.

«Під час виїзного засідання Всеукраїнської асоціації громад в Івано-Франківську,  що ми провели у вересні, ми зрозуміли, що питання   укрупнення лікарень, функціонування госпітальних округів – є дуже актуальними серед представників громад. Тому я вдячний Міністерству охорони здоров’я за надану можливість поспілкуватися та роз’яснити органам місцевого самоврядування, які зміни несе новий закон щодо удосконалення надання медичної допомоги», – зауважив Іван Слободяник.

У ході вебінару Олексій Яременко, заступник Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції презентував проект Постанови КМУ «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я».

«Ми відмовляємось від радянської системи поділу на обласні, районні, міські заклади та переходимо до більш сучасного поділу на надкластерні, кластерні та загальні медичні заклади», – наголосив Олексій Яременко.

Обговорили, що саме зміниться в питаннях організації та надання медичної допомоги населенню, а саме:

  • механізм функціонування госпітальних округів та кластерів;
  • принцип роботи спроможної мережі лікарень у кожному окрузі;
  • принцип поділу медзакладів на надкластерні, кластерні та загальні;
  • функції та вимоги до такої мережі.

Основними принципами формування госпітальної мережі, за словами представників Міністерства, є: доступність, безпека та якість медичної допомоги.

Важливими складовими реформи є  децентралізація менш складових медичних послуг та концентрація більш спеціалізованої медичної допомоги; диференціація послуг в залежності від складності випадків і управління ризиками.

 «Фактично, ми маємо 27 госпітальних округів. Повноваження щодо організації та  координації медичного обслуговування населення в них  покладені на обласні департаменти охорони здоров’я. Також маємо  136 госпітальних кластерів. Повноваження в визначенні кластерних та загальних закладів охорони здоров’я, розробці плану розвитку госпітального округу  та моніторингу виконання плану покладені на районні державні адміністрації та обласні територіальні громади», – відзначив Олексій Яременко.

Фахівці Міністерства зауважили, що кластерний медзаклад забезпечуватиме на території госпітального кластера потребу населення в медичному обслуговуванні у найбільш поширених захворюваннях в станах за напрямами медичного обслуговування. Кластерним закладом може бути визначено заклад охорони здоров’я, який відповідає певним умовам: населення не менше ніж 150 тисяч, показники захворюваності, поточна та прогнозна міграція, транспортна доступність.

Загальний заклад, згідно з проектом постанови КМУ, – це найнижчий рівень стаціонарних  багатопрофільних закладів охорони здоров’я. Основним завданням цього закладу є стабілізація стану пацієнта і направлення його до кластерних чи надкластерних закладів. Цей загальний заклад має обслуговувати одну чи декілька територіальних громад, з розрахунком один заклад на 40 тис. людей.

Під час сесії питань та відповідей до обговорення долучилася Тетяна Орабіна, заступник директора Директорату медичних послуг Міністерства охорони здоров’я України. 

Представники громад висловили низку занепокоєнь з приводу проекту постанови: щодо джерел фінансування кластерних лікарень, умов транспортної доступності, відтермінування формування госпітальних округів на деокупованих територіях, про алгоритми призначення керівників таких закладів.

Представники громад просили передбачити збільшення переліку послуг у загальних закладах, передбачити транспортабельність від загальних до кластерних та надкластерних лікарень.

У зв’язку з цим, Всеукраїнська асоціація громад проведе внутрішні консультації та виступить з позицією по даній постанові.

Олена Гливинська подякувала всім, хто взяв участь в обговоренні, наголосила на важливості зворотнього зв’язку від учасників і провела невелике опитування.

© Всеукраїнська асоціація громад