Пісочинська громада на Харківщині — один з найяскравіших прикладів втілення в життя програми «Поліцейський офіцер громади», запроваджену Міністерством внутршніх справ України. Про перші результати повідомив Пісочинський селищний голова, очільник Харківського відділення Всеукраїнської асоціації громад, Олег Чернобай під час Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Безпечна громада». 

Меморандум про співпрацю ця громада підписала ще восени 2019 роу і поки майбутні поліцейські проходили навчання, в Пісочині почали готувати станцію: в центрі придбали приміщення і за кошти місцевого бюджету зробили ремонт. 

У 2020 році на службу заступили 4 офіцери. З державного бюджету для них придбали 4 спецавтомобілі, а громада забезпечила пальним, на це йде 120 тис. грн. на рік.  

«Наша громада розташована поруч з Харковом, це велике місто і високі стандарти до безпеки. Тому мешканці громади одразу поставили високу планку  до офіцерів в питанні безпеки і комфорту», — розповідає Олег Чернобай. 

Досі найближчий відділок поліції був за 20 км від Пісочина, тому поліцейська станція стала важливим елементом:

«Це новий формат правоохоронця, новий зразок. Бо та доступність, яку ми побачили, досі ніколи не було. Завдяки проекту «Поліцейський офіцер громади» змінюється ставлення людей не лише до поліцейського, а й до всіх правоохоронних органів загалом, адже кожен мешканець знає свого офіцера», — пояснює Пісочинський селищний голова.

Громада вирішила йти далі. Для комфорту своїх офіцерів вже купили одну службову квартиру, де з 2020 року живе поліцейський, який переїхав у Пісочин з Луганщини.  Наступного року планують придбати ще одне житло.  Крім того, громада хоче збільшити кількість офіцерів до 6. 

«Чи були у нас сумніви? Були. Ми роздумували, як сприймуть нового поліцейського громади мешканці, яка буде комунікація? Але ми не шкодуємо. Хочу звернутись до всіх голів: не чекайте, а дійте! Поліцейський громади — це амбасадор спокою і безпеки для кожного», — наголошує Олег Чернобай.

 

© Всеукраїнська асоціація громад