10 громадам передані модульні будиночки з Рівного

by [email protected]

Війна позбавила багатьох українців даху над головою. Хтось був змушений евакуюватись із зони бойових дій, чиєсь житло зруйнували російські ракети.

З метою підтримки територіальних громад, які прихистили внутрішньо переміщених осіб, Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) доставила до Сумської, Одеської, Миколаївської області модульні будиночки. Така допомога була надана в рамках проекту Ради Європи та шведської урядової агенції MSB Рівненській міській раді, яка в свою чергу поділилася будиночками з іншими громадами.

Всеукраїнська асоціація громад, яка в рамках проекту «Згуртовані громади» з початку війни відстежує запити українців про допомогу, неодноразово отримувала листи щодо сприяння облаштуванню модульних містечок в громадах. Тому в листопаді минулого року спільно з Рівненською міською радою ініціювала безкоштовне 5-денне навчання технічних представників зацікавлених громад.  А вже на початку цього місяця всі громади, які брали участь у навчанні, отримали матеріали для встановлення тимчасового житла.

«Будиночки передані для облаштування пунктів незламності, а також місць для тимчасового прихистку людей, постраждалих від військових дій та внутрішньо переміщених осіб» – розповів Дмитро Соломчук, народний депутат України.

Модульні будиночки зведуть в Авангардівській, Доброславській териториальних громадах Одеської області; Високопільській, Нововоронцовській, Кочубеївській територіальних громадах Херсонської області; Мостівській, Бузькій, Дорошівській териториальних громадах Миколаївської області; Новослобідській, Тростянецькій териториальних громадах Сумської області.

В комплект будинку входить обігрівач, вентилятор – поширювач тепла, освітлення, електрообладнання, ліжка, матраци, постільна білизна, особлива увага приділяється утепленню. Загальна площа кожного будинку 17 кв.м. До переваг конструкції входить швидкість монтування – до 8 годин фахівцями, які пройшли тренування.

Всього було передано 25 будиночків, з яких 17 уже доставлено. Згідно з технічними характеристиками,  вони можуть вміщувати до 5 осіб, але також можуть виступати як локальні об’єкти побуту.

© Всеукраїнська асоціація громад