Державний нагляд за діяльністю ОМС: експерт ВАГ взяла участь в обговоренні законопроекту

by [email protected]

25 січня експерт з земельних та аграрних питань Всеукраїнської асоціації громад Діана Коломійцева взяла участь у нараді щодо обговорення окремих положень, підготовленого до 2 читання проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні (№ 4298).

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін наголосив на важливості законопроекту не тільки для організації влади в областях та районах, а й для європейської інтеграції. 

На нараді було розглянуто одне із ключових питань даного законопроекту  – це процедура здійснення адміністративного нагляду за законністю актів органів місцевого самоврядування.

Законопроект № 4298 передбачає, що забезпечення законності діяльності органів місцевого самоврядування буде здійснюватися органами центрального, регіонального та районного рівнів. Органом із забезпечення законності центрального рівня буде центральний орган виконавчої влади, що визначається Кабінетом Міністрів України та забезпечує законність у діяльності обласних рад. Органами із забезпечення законності регіонального рівня будуть обласні державні адміністрації, які забезпечують законність у діяльності районних рад. Органами із забезпечення законності районного рівня будуть районні державні адміністрації, що забезпечують законність у діяльності сільських, селищних, міських, районних у місті рад та їх виконавчих органів.

Законопроект пройшов попередній розгляд Експертним простором на предмет наявності юридичних зауважень. За висновками ВАГ певні норми законопроекту № 4298 суперечать Європейській Хартії місцевого самоврядування і Конституції України та потребують доопрацювання з урахуванням інтересів громад. 

Тому запрошуємо представників громад до  обговорення концептуальних засад даного законопроекту на Засіданні Комітету ВАГ з питань організації діяльності органів місцевого самоврядування, яке відбудеться 27.02.2023р. о 14.30.

Долучитися до обговорення  можна за посиланням: 

https://us06web.zoom.us/j/81520472357?pwd=RDRvQTBSaEtxbU00ZDlCbWNLZmdNZz09

© Всеукраїнська асоціація громад